Persoonlijk budget opstellen
Geld

Budgetteren kun je leren

Om te kunnen budgetteren is het handig om eerst te weten wat je op dit moment maandelijks uitgeeft. Hou eens een maand je uitgaven bij in een huishoudboekje, zo zie je in een oogopslag wat je momenteel maandelijks overhoudt of tekort komt, dan kun je daarna een realistisch budget voor jezelf opstellen.

Wat is je doel?

Als je weet waarom je iets doet, is het stukken makkelijker om verandering aan te brengen in je gewoonten en uitgaven. Zet dus eerst voor jezelf op een rijtje waarom je een persoonlijk budget wilt bijhouden.

Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn.

 • Besparen op bepaalde uitgaven (kleding, boodschappen)
 • Sparen voor een korte termijn doel (mooi kledingstuk, vakantie)
 • Meer geld uit kunnen geven aan dingen die je belangrijk vindt
 • Niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt
 • Uit de schulden komen
 • Lange termijn financiële doelen behalen (pensioen, emigratie, afbetalen woning)
 • Ruzies over geld oplossen

Maak je financiële doelen concreet

Maak concreet wat je doel is en op welke termijn je het doel wilt realiseren. Bijvoorbeeld: ik wil over 2 jaar een nieuwe auto kopen van € 30.772,-. Andere voorbeelden van doelen die heel concreet te maken zijn:

 • Sparen voor pensioen: per wanneer en hoeveel geld is daar voor nodig?
 • Aflossen van schulden: wat is het totaal van alle openstaande schulden?
 • Het doen van een grote aankoop: wat is het benodigde totaalbedrag?
 • Het maken van een mooie (wereld) reis: hoeveel geld is daar voor nodig en op welke termijn?

Stel een persoonlijk budget op en neem je doelen hierin op

Maak voor jezelf een maandbudget. Door overal een potje voor te hebben hou je grip op je uitgaven. Je kunt hiervoor zelf een spreadsheet aanmaken of je kunt gratis onze kant-en-klare spreadsheet downloaden waarin je een budget kunt bijhouden.

Reken uit wat je nodig hebt om je korte of lange termijn doelen te behalen en neem dit op als een maandelijkse post in je budgetteringsspreadsheet. Zorg er wel voor deze je doelen haalbaar zijn; niets is zo demotiverend als een doel waarvan je al van tevoren weet dat je het niet gaat halen.

voorbeeld persoonlijk budget
voorbeeld persoonlijk maandbudget

Bespaar op dingen die je niet belangrijk vindt

Als het goed is heb je na het bijhouden van een huishoudboekje en het aanmaken van een maandbudget zicht op je uitgaven, de grote en de kleine, zoals het broodje onderweg of die koffie op het station. Elke werkdag een koffie op het station is toch al gauw € 425,- per jaar, van dat geld kun je ook een leuk weekendje weg. Kun je prima zonder die dagelijkse koffie onderweg? Neem je eigen thermosbeker met koffie mee van huis en geef je geld uit aan de dingen die jij belangrijk vindt. In dat geval kun je in je maandbudget dus een lager bedrag voor koffie opnemen.

Vergeet niet te sparen

Het NIBUD adviseert om 10% van je maandsalaris te sparen als buffer voor onverwachte (of verwachte) uitgaven, zoals onderhoud aan het huis, het vervangen van een wasmachine of een andere auto. Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om dit bedrag opzij te zetten. Als je een hele hoge schuld met hoge rente moet aflossen, gaat dat uiteraard voor. Lukt sparen nu nog even niet, stel dat dan als doel voor de toekomst.

Heb je nog andere goede ideeën voor het bijhouden van een budget of het behalen van financiële doelen? Laat een reactie achter!

%d bloggers liken dit: