Huishoudboekje
Geld

Minder uitgeven met een huishoudboekje

Als je niet weet hoeveel je momenteel uitgeeft per maand, is het erg lastig om veranderingen aan te brengen in je uitgavenpatroon. Of je nu minder geld wilt uitgeven aan bepaalde zaken en/of meer wilt sparen, het begint met inzicht in je uitgaven. Dat inzicht krijg je eenvoudig door een maand lang (of permanent) een huishoudboekje bij te houden. Dat bijhouden kan via bepaalde banken, via een app of gewoon in een spreadsheet.

Gratis huishoudboekje

Wij hebben alvast een huishoudboekje voor je gemaakt met daarin de meest voorkomende categorie├źn. Optellen van de verschillende categorie├źn wordt voor je gedaan, je hoeft alleen nog de juiste bedragen uit te vullen bij de inkomsten en uitgaven. Download het gratis huishoudboekje hier.

Voorbeeld huishoudboekje (gratis)
voorbeeld huishoudboekje

Toch liever een app of programma om je uitgaven bij te houden?

De volgende banken hebben apps of onderdelen om overzicht in je inkomsten en uitgaven te krijgen:

Alle beetjes helpen

Hou ook eens al je kleine uitgaven bij; die koffie op het station, die gezellige lunch met een vriendin in de stad of die koek die je bij het benzinestation kocht. Het is misschien elke keer maar een paar euro, maar als je het eens een maand bijhoudt, zou het je kunnen verbazen hoeveel je per maand uitgeeft aan al die kleine dingetjes. Als je het je kunt veroorloven en je wordt er gelukkig van, gewoon blijven doen natuurlijk! Maar mocht je krap zitten of meer willen sparen zijn dit een van de eerste uitgaven waar je in kunt snijden.

Plan van aanpak

Heb je eenmaal al je inkomsten en uitgaven op een rijtje, dan is het tijd om te kijken wat er anders kan. Uiteraard valt er niet overal op te bezuinigen, maar meestal valt er toch nog wel wat winst te behalen.

  • Hypotheek. Kijk eens of het voordeliger is om je rente aan te laten passen, de rente te middelen of je hypotheek over te sluiten.
  • Gas, water, licht: kijk een keer per jaar of overstappen niet voordeliger is, koop zo veel mogelijk energiezuinige apparaten, zet apparaten uit in plaats van stand-by. En als je een liefhebber bent van dekentjes: zet dan de kachel eens een graadje lager in de winter.
  • Telefonie: kijk regelmatig of het niet voordeliger is om abonnementen te combineren (vaste/mobiele telefonie) of dat je misschien voordeliger uit bent door over te stappen.
  • Woonverzekeringen: het combineren van verschillende woonverzekeringen is meestal goedkoper dan alles apart afsluiten. Ga eens een middagje zitten om de pakketten van verschillende verzekeraars naast elkaar te leggen. En als je dan toch bezig bent? Klopt de dekking van je inboedelvezekering nog?
  • Ziektekostenverzekering: kijk elk jaar welke dekking je verwacht nodig te hebben en pas hier je verzekering op aan. Verwacht je weinig of geen ziektekosten en heb je een spaarpotje voor tegenvallers? Dan zou je kunnen kiezen voor een hoog eigen risico om zo je maandlasten te drukken.
  • Boodschappen: probeer maximaal 1 of 2 keer in de week boodschappen te doen om het risico op veel impulsaankopen te verkleinen. Verder helpt het om te werken met een weekmenu, dan koop je geen dingen die je niet gebruikt en later weg moet gooien.

In toekomstige artikelen zullen we verder ingaan op het besparen op je vaste en variabele kosten. Heb jij nog handige tips om de kosten te drukken? Laat het achter in een reactie.

%d bloggers liken dit: