CO2 voetafdruk verkleinen
Milieu

CO2-voetafdruk verkleinen

Elke keuze die je maakt heeft invloed op je CO2-uitstoot. Wil je deze uitstoot verlagen? Dan is het handig om eerst te zien waar de meeste winst te behalen valt en welke verandering het makkelijkst door te voeren is. De gemiddelde CO2-voetafdruk van de gemiddelde Nederlander ziet er ongeveer zo uit:

Wil je weten wat jouw persoolijke CO2-voetafdruk is en hoe groot deze is vergeleken bij het gemiddelde? Er zijn online veel tools te vinden waarmee je dit uitrekent, onder andere Milieu Centraal en het Wereld Natuur Fonds hebben een online calculator waar je eenvoudig je CO2-voetafdruk mee berekent. Als je dit inzicht hebt, wil en kun je misschien andere keuzes maken, waarmee je het milieu een handje helpt.

CO2-uitstoot verminderen, waar te beginnen

Natuurlijk is het goed om naar alle onderdelen van je leven te kijken als het gaat om je CO2-voetafdruk, maar de meeste winst valt natuurlijk te behalen op je energie- en gasverbruik, vervoer en consumptiegedrag.

Je energieverbruik en gasverbruik verminderen

 • Kies voor groene stroom, door het aanschaffen van eigen zonnepanelen en/of door gebruik te maken van groene stroom van een energieleverancier.
 • Apparaat aan vervanging toe? Kies voor een energiezuinige vervanging. Vooral bij apparaten zoals koelkasten, cv-ketels en tv’s kan dit een enorm verschil maken. In onze blog over energieverbruik van huishoudelijke apparaten zie je een overzicht van het energieverbruik van de meestgebruikte apparaten.
 • Pak de sluipverbruikers aan. Schakel stand-by apparaten uit, haal opladers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt, trek stekkers uit apparaten die je langere tijd niet gebruikt. Met een stekkerdoos met aan-uit knop zet je makkelijk en snel je apparaten uit.
 • Zorg voor een goed geïsoleerd huis. Als je bijna wegwaait in je kamer met de ramen dicht is het misschien tijd om eens dubbel glas te overwegen en de spleten en kieren te dichten met tochtstrips. Verder zou je kunnen denken aan dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Beter voor het milieu en aangenamer voor jezelf.
 • Geen budget voor dubbel glas? Er bestaat ook isolerende raambekleding, hiermee hou je ook de warmte binnen.
 • Doe de gordijnen wat vaker dicht. In de winter houdt het de warmte binnen en in de zomer de hitte buiten.
 • Vervang je verlichting door LED-verlichting. LED verlichting is wel 75% zuiniger dan halogeen verlichting en 85% zuiniger dan een gloeilamp.
 • Was op 30°C en hang je kleding te drogen in plaats van de wasdroger te gebruiken. Als er geen vlekken in het wasgoed zitten, kun je vaak prima op 30°C wassen. Dit kan wel tot 50% energieverbruik schelen. Kleding met vlekken, vaatdoekjes of beddengoed van zieken kun je wel beter op minimaal 60°C wassen.
 • Zorg voor een volle vriezer en koelkast, hierdoor hoeft deze minder hard te koelen na het opendoen. Vergeet ook het volgende niet: ontdooi je vriezer als zich ijslagen vormen, plaats het apparaat waterpas en 15 cm van de muur, zodat het apparaat de warmte kwijt kan.
 • Zet de thermostaat een graadje (of meer) lager. Het went snel en met een dekentje op de bank is ook fijn.
 • Wil je een deel van je CO2-voetafdruk compenseren? Met klimaatcompensatie kun je het geheel of een deel van je CO2-uitstoot compenseren, door een investering te doen in het planten van bossen of duurzame energie initiatieven.

Consuminderen

We consumeren dat het een lieve lust is. Maar word je echt gelukkiger van al die spullen en de wegwerpmaatschappij? Soms is minder echt meer. Wat kun je doen of laten om het milieu te ontlasten en daarbij ook nog eens je eigen spaarpot te spekken.

 • Doe minder vaak boodschappen om zo het aantal impulsaankopen te beperken.
 • Schrijf je uit voor nieuwsbrieven zodat je niet verleid wordt om spullen te kopen die je niet nodig hebt.
 • Zorg voor een aantal goede basisstukken in je kledingkast die je makkelijk met elkaar kunt combineren tot veel verschillende outfits. Hierdoor heb je minder kledingstukken nodig.
 • Organiseer een kledingruil met vriendinnen.
 • Maak vaker gebruik van Marktplaats, de Kringloop en Facebookgroepen voor het kopen- en verkopen van speelgoed, kinderkleding en andere spullen.
 • Gooi geen eten weg. Restjes over? Eet ze de volgende dag of vries ze in.
 • Koop eens een tijd niets (behalve eten en drinken), je zult zien dat je veel dingen eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

Minder vliegen

Ik zeg uiteraard niet dat je het reizen moet opgeven. Hecht je er niet veel waarde aan? Dan kun je het natuurlijk beter laten, dat is stukken beter voor het milieu.

 • Pak vaker de trein. Voor reizen binnen Europa kan de trein een prima alternatief zijn voor het vliegtuig. Vooral Londen, Parijs en Berlijn zijn uitstekend bereikbaar per trein. Maar je kunt ook een leuke rondreis door Europa maken met Interrail.
 • Een roadtrip met de familie met de elektrische auto. De actieradius van de elektrische auto’s wordt steeds groter. Een rondreis met de auto wordt dan opeens een stuk milieuvriendelijker.
 • Pak waar mogelijk de boot. Dan hebben we het niet over een cruise, want dit is nog slechter voor het milieu dan vliegen. De ferry of een zeilboot is echter wel stukken beter dan een vlucht pakken.
 • Maak desgewenst gebruik van klimaatcompensatie van de luchtvaartmaatschappij of een organisatie als Trees for All als je toch een vlucht boekt.

Heb je zelf nog tips voor het verkleinen van je CO2-voetafdruk? Help anderen door ze te delen in de reacties.

%d bloggers liken dit: